Με πολλά βιβλία έχω μια προκατάληψη. Όταν διαπιστώνω όγκο άνω των 600 σελίδων και τίτλο πιασάρικο ή μυστηριακό, πονηρεύομαι φαστ φουντ ανάγνωσμα και συνταγογραφημένο περιεχόμενο. Με το τελευταίο εννοώ ότι η επιτυχία ενός βιβλίου στις μέρες μας έγκειται στο να δώσει ο συγγραφέας στο κοινό τις κατάλληλες αναλογίες από σεξ, βία, μυστήριο, πολιτική ίντριγκα κτλ ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και το πόνημα του εν λόγω «μάγειρα» της πένας να χαρακτηριστεί best seller. Φυσικά, η επιτυχία δεν σταματάει στο βιβλίο, γιατί το βιβλίο κάλλιστα μετεξελίσσεται σε ταινία, video game και πάει λέγοντας. Επομένως, ναι είμαι επιφυλακτικός με αντίστοιχες περιπτώσεις…

Ο «Εκκλησιαστής» δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αντίθετα η θεματολογία του και το ιστορικό πλαίσιο που κινείται υπερβαίνουν τα συνηθισμένα ιστορικά φλύαρα και πομπώδη μυθιστορήματα. Ας περιγράψω όμως τι είναι ο «Εκκλησιαστής».

Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει τις εμπειρίες και την ταραχώδη ζωή ενός επαναστάτη που ξεκινά μια σύγκρουση με την καθολική εκκλησία που θα διαρκέσει για όλη του τη ζωή και θα περάσει απο πολλές φάσεις. Η ιστορική περίοδος που πλαισιώνει το βιβλίο ξεκινά με την εξάπλωση του Λουθηρανισμού στην Γερμανία και την κεντρική ευρώπη. Η αμφισβήτηση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ξεφεύγει από τον έλεγχο του Λούθηρου που επικέντρωσε την αντίθεση του με το Βατικανό σε θέματα θεολογικής κριτικής και μεταρρύθμισης των κραυγαλέων θέσεων του πάπα. Στην πορεία, ακόμα πιο ριζοσπαστικές θέσεις και αιτήματα διατυπώνονται από το κίνημα των αναβαπτιστών που αγκαλιάζει την αγανάκτηση των εξαθλιωμένων κάτοικων-εργατών της υπαίθρου προσδίδοντας τα χρώματα ενός πρωτόγονου-ακατέργαστου κομμουνισμού. Η θρησκευτική αναταραχή πλεόν λαμβάνει έντονα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά με αναδιανομή της γης, απαλλοτριώσεις αγαθών, εκτελέσεις γαιοκτημόνων και ευγενών, σε μια εξέγερση που θα περάσει στην ιστορία ως «ο πόλεμος των χωρικών» και θα τελειώσει με την συντριβή του στρατού των χωρικών από τους μισθοφόρους των βασιλιάδων και των αρχόντων. Η «τάξη» θα αποκατασταθεί με ένα ανελέητο πογκρόμ εναντίον των υποστηρικτών του Αναβαπτισμού και όσων συμμετείχαν στην εξέγερση, με έναν απολογισμό 100.000 περίπου νεκρών.

Ο ήρωας του βιβλίου απο την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς είναι στενός συνεργάτης του Τόμας Μύντσερ, ο οποίος είναι επικεφαλής της εξέγερσης και πνευματικός ηγέτης των επαναστατικών ιδεών του αναβαπτισμού. Τον ακολουθεί μέχρι τη συντριπτική ήττα του στρατού των χωρικών στο Φρανκενχάουζεν και διαφεύγει την τελευταία στιγμή της σύλληψης (τύχη που δεν θα έχει ο Τόμας Μύντσερ). Η συνέχεια του βιβλίου θα ξεδιπλώσει την ακατάπαυστη προσπάθεια του ήρωα να οργανώσει ξανά τις επαναστατικές ομάδες, σε μια αλληλουχία εξεγερσεων, μαχών και αναμετρήσεων με τους μηχανισμούς του βατικανού.

Τα υπόλοιπα διαβάστε τα. Και για μια πιο βαθιά ανάλυση των γεγονότων υπάρχει το βιβλίο του Φ. Ένγκελς«Ο πόλεμος των χωρικών στη Γερμανία», όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα των χωρικών και στις θέσεις του Μυντσερ σαν πρόδρομο των ιδεών για μια αταξική κοινωνία.

Advertisements

4 Σχόλια to “Luther Blisset- «Εκκλησιαστής» (Εκδόσεις Τραυλός)”


 1. Πως θα χαρακτηρίζατε το είδος της γραφής; Είναι έντονα περιγραφική ή σχετικά κοφτή και γρήγορη; Υπάρχει ρυθμός στο βιβλίο ή διακόπτεται μεμεγάλα κομμάτια περιγραφών;

 2. pavlosk Says:

  Γεια σου Απόστολε.

  Δεν μπορώ να θυμηθώ με ακρίβεια όλα τα κομμάτια του βιβλίου. Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι ότι το διάβασα μονορούφι μέσα σε 2-3 μέρες. Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός και το βιβλίο συναρπαστικό στο σύνολο του. Δοκίμασε το!

 3. pavlosk Says:

  Απόστολε,

  μόλις έκανα και μια γύρα στο blog σου. Πολύ καλό! Συνέχισε έτσι δυναμικά!


 4. Σε ευχαριστώ πολύ, είναι καινούριο ακόμη εκκρεμεί υλικό!

  Αν διάβασες σε 2-3 ημέρες τόσο μεγάλο βιβλίο άρα η γραφή πρέπει να έχει ρυθμό. Το έβαλα στην λίστα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s