Daniel Chavarría

Daniel Chavarría

Τι πιο όμορφο και συναρπαστικό να διαβαίνεις το κατώφλι του πρώτου ιστολογιου σου “κρατώντας” παραμάσχαλα ένα αγαπητό και δυνατό ανάγνωσμα σαν τα “Χαιρετίσματα” του Ντανιελ Τσαβαρία.

Σαν τότε θυμάμαι πριν 7-8 χρόνια, διαβάζοντας για πρώτη φορά το οπισθοφυλλο του βιβλίου μαγεύτηκα – σχεδόν σάστισα. Βιογραφικό αντιστοιχο ενός πρώιμου Λατινοαμερικάνου Τζακ Λόντον εμποτισμένο με μπόλικες δόσεις τυχοδιωκτισμού αλλά και δικαιοσύνης-ουμανισμού. Ένας παλαβός Ουρουγουανός που έκανε ότι δουλειά μπορείς να φανταστείς από αλητόβιος, φορτοεκφορτωτης, λαθρέμπορος ποτών/τσιγάρων, ναύτης, ηθοποιός, αντάρτης και τελικά κατόπιν… αεροπειρατείας συγγραφέας και καθηγητής πανεπιστημίου στην Κούβα, αποφάσισε στα 50 του χρόνια να γράψει μυθιστορήματα…

Η κοινωνία της επανασταστημένης Κούβας, τα αλλεπάληλα σχέδια σαμποτάζ της γεωργικής παραγωγής, οι απόπειρες δολοφονίας κατά του Φιντελ, οι μυστικές συνομωσίες της CIA και πλήθος μυθοπλασιών συνθέτουν το φόντο των βιβλίων του Τσαβαρία. Οι ήρωες του φτωχοδιάβολοι της Αβάνας, ανυποψίαστοι βιοπαλαιστές, χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος, εύκολα θύματα των σχεδίων που υφαίνονται στα ενδότερα των ακτών του Μαϊαμι. Αλλά και συνάμα έτοιμοι να γελάσουν κατάμουτρα την ιστορία, να σταθούν και πάλι όρθιοι παρόλα τα χτυπήματα, να υπενθυμήσουν την περηφάνια, την αξιοπρέπεια και τον ρόλο του μαχόμενου ανθρώπου που πάει κόντρα στη ¨μοίρα¨του είτε ως άτομο είτε ως συλλογικό γίγνεσθε.

Και όσο για το Θείο; Λυσσαμένος ακροδεξιός και σφοδρός αντικομμουνιστής. Απόγονος ισπανών γαιοκτημόνων, στρατιώτης στη Λεγεώνα των Ξένων, επιζήσαντας στη μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου, και τελικά πράκτορας της CIA σε εντεταλμένη υπηρεσία στο έδαφος της Κούβας… Τέλεια “προσόντα” για κάποιον που θέλει να συντριβεί και να αφανιστεί το “παράλογο” καθεστώς στο νησί αυτό της Καραϊβικής.

Το συγκεκριμένο βιβλίο το αγάπησα όχι τόσο για την καταιγιστική του δράση και πλοκή, όσο για την γενικότερη πνοή μάχης και αγώνα που μεταδίδει ο συγγραφέας(και στα υπόλοιπα πονήματα του επίσης): οι άνθρωποι (προσοχή! όχι με έναν ιδανικό και αλάνθαστο τρόπο) εμφορούμενοι απο τις ιδέες και τις αξίες της ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας μπορούν ή έστω θα το τολμήσουν να αναμετρηθούν με τα θηρία, τους μηχανισμούς, τις σφαίρες και το θάνατο. Η έκβαση αυτή της μάχης παραμένει ακόμα ανοιχτή. Τόσο από τα βιβλία του αγαπητού Ντανιελ Τσαβαρία αλλά και πολύ περισσότερο στην ίδια τη ζωή…

Θείε…πρόσεχε πολύ!

Όπως καταλαβαίνετε,

Χωρίς δεύτερη σκέψη ονοματοδότησα το ιστολόγιο…