Σε κάθε κρίσιμη περίοδο από πολιτικής και ιστορικής άποψης (όσο καιρό τουλάχιστον μπορώ να θυμηθώ) το σύστημα είχε πάντα εφεδρείες, πρόσωπα, ανθρώπους και ρόλους έτοιμους να πλασαριστούν τη δεδομένη χρονική στιγμή, να επηρεάσουν, να παραπλανήσουν, να μετατοπίσουν συνειδήσεις. Ένας μηχανισμός ιδεολογικοπολιτικής ζύμωσης είναι απλωμένος σε όλα τα μήκη και πλάτη των ραδιοφώνων, τηλεοράσεων, εφημερίδων και ηλεκτρονικών εντύπων έτοιμος ανα πάσα στιγμή να κινητοποιηθεί για να συνηγορήσει υπέρ του συστήματος, να προβοκάρει την αντίθετη άποψη(ως συνήθως κάποιο κινητοποιούμενο κομμάτι της κοινωνίας), να συκοφαντήσει.

Σιγά την ανακάλυψη, θα πει κανείς.

Ωστόσο, εκτιμώ ότι τα τελευταία χρόνια αυτός ο μηχανισμός γιγαντώνεται. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους μόνιμους αβανταδόρους δημοσιογράφους του συστήματος που με ζήλο και μεράκι στις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων παραληρούν διεκδικώντας ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός υπερασπιστής των επιλογών του συστήματος, έχουμε την εμφάνιση ενός «εναλλακτικού», δήθεν σοβαρού και ανεξάρτητου μηχανισμού προπαγάνδας και μαύρης αντιδραστικής επίθεσης.

Τα πρωτεία σε αυτή τη διαδικασία κατέχει κατα τη γνώμη μου η τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Έχοντας κερδίσει ένα σεβασμό στο τηλεοπτικό του πρόγραμμα με ντοκυμαντερ, ξένες σειρές, νεανικές εκπομπές και λιτό (μέχρι πρότεινος) δελτίο ειδήσεων λειτουργεί σαν ένας πολιορκητικός κριός για τα δεδομένα του τηλεοπτικού σκηνικού. Σοβαροφάνεια και «κύρος», αλα BBC με ολίγη απο CNN και γραμμή κάργα δεξιά, φιλοαμερικάνικη και αντικομμουνιστική. Ιδιαίτερα κατα τη διάρκεια των τελευταίων απεργιών (48ωρη κλπ) η κάλυψη ήταν τουλάχιστον εμετική, ενώ το πέσιμο στα συνδικάτα και την αριστερά (και ιδιαίτερα στο κκε) απροκάλυπτα κατευθυνόμενο. Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα επιστρατεύονται διάφοροι σαλτιμπάγκοι διανοούμενοι (εντόπισα π.χ. το Χρ.Χωμενίδη σε αυτό το ρόλο) με ειδικότητα στη συκοφάντηση και ισοπέδωση των αγώνων των εργαζόμενων, την ανάδειξη της ματαιότητας των κινητοποιήσεων και το αναπόφευκτο της έλευσης του ΔΝΤ.

Η νέα γραμμή που μαζικά εξάγεται είναι η εξής: «Φταίμε όλοι για την κρίση και τα χάλια της οικονομίας μας, και πρέπει όλοι να πληρώσουμε γι’αυτό. Η χώρα να διαλυθεί και να ξαναχτιστεί από το μηδέν κα εμείς ας επωμειστούμε το βάρος της ανασυγκρότησης». Πρόκειται για ένα ύπουλο και ξύπνιο κολπάκι, να ενσωματώνει ο κόσμος τη λογική ότι όλοι φταίμε και όλοι οφείλουμε να πληρώσουμε το λογαριασμό.

Μόνο που δεν είναι έτσι!Το κεφάλαιο και οι παρατρεχάμενοι του δημιούργησαν αυτή την εκρηκτική κατάσταση. Η κερδοφορία των τραπεζών, ο πλούτος βιομηχάνων-εφοπλιστών, η εξαθλίωση της εργατικής τάξης, κ.α.  είναι στοιχεία που δεν θα υποδείξουν ποτέ οι ρουφιάνοι των ΜΜΕ…

Ζητείτε λοιπόν από το κίνημα(εκτός των άλλων):

α) Περιφρούρηση των διαδικασιών του και της μιντιακής κάλυψης του.

β) Εναλλακτικός-συμπαγής φορέας αντι-πληροφόρησης

β) «Διανοούμενοι» πνευματικοί εργάτες ανάδειξης ενός άλλου πολιτισμού και κουλτούρας αντιπαράθεσης με τη σημερινή κατάσταση.

Advertisements