Παρακάτω ακολουθούν προτάσεις για πέντε βιβλιαράκια που είναι ότι πρέπει για το καλοκαιράκι…

1. «Οι επιζήσαντες σύντροφοι του Τσε» -Νταριέλ Αλαρκόν (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Το τι έγινε στο αντάρτικο στη Βολιβία είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους: η προετοιμασία του Τσε στην Κούβα, η μεταμφίεση του, οι εχθροπραξίες με τον βολιβιανό στρατό,  ο αποδεκατισμός των ανταρτών, η σύλληψη και τελικά η εκτέλεση του Τσε.

Το άγνωστο(τουλάχιστον μέχρι να διαβάστε το βιβλίο!) και ενδιαφέρον είναι τι απέγιναν οι σύντροφοι του Τσε που επέζησαν της μάχης. Έξι αντάρτες θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες στρατιώτες και επίλεκτες δυνάμεις που τους καταδιώκουν ανελέητα στα βουνά της Βολιβίας. Μετά από πορεία μηνών, κακουχίες και κλεφτοπόλεμο θα διαφύγουν στη Χιλή και θα γυρίσουν θριαμβευτές στην Αβάνα.

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί…

2.  «‘Ολα εδώ πληρώνονται» – Ντανιελ Τσαβαρία – Βάσκο Χούστο (Εκδόσεις OPERA)

Μα καλά…γίνεται να περάσει κανείς καλοκαίρι χωρίς να ξεφυλίσσει έστω και έναν Τσαβαρία; Η βιβλιοφιλική ηδονή σε όλο της το μεγαλείο… Για όποιον δεν το έχει στα υπόψην το «Όλα εδω πληρώνονται» είναι μια σχετικά παλιά «κυκλοφορία» του Τσαβαρία. Μικρό, συνοπτικό και απολαυστικό μέχρι τέλους. Διαβάζεται μονορούφι! Το στόρυ απλό: ο Τόνυ, ένας φτωχομπινές κουβανός με ταλέντο στις καταδύσεις και το παράνομο ψάρεμα φιλοδοξεί να την κάνει για Μαϊάμι μεριά. Όταν στηρίξει το σχέδιο απόδρασης του στην αγγλίδα «συνεταίρο» του Μάργκαρετ θα αναποδογυριστούν όλα…

Συναρπαστική πλοκή και αμείωτη ένταση με φόντο την Αβάνα και την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Ένα «απαραίτητο» μυθιστόρημα!(Όπως και τα υπόλοιπα του Τσαβαρία!!!)

3. «Η ηλικία της αβεβαιότητας» – Αντρέα Καμιλλέρι (Εκδόσεις Πατάκη)

 Πρόκειται για το πιο προσφατο βιβλίο του Καμιλλερι μέρος της σειράς των περιπετειών του αστυνόμου Μονταλμπάνο. Ο ήρωας, ένας μη συμβατικός αντι-κάλλαχαν μπάτσος που κοροιδεύει τον εαυτό του και τους συναδέλφους του, που λατρεύει το καλό άσπρο κρασί και την μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στα ψάρια, διανύει το τέλος της μέσης ηλικίας. Κοντά στη δύση της καριέρας του, θα μπλεχτεί σε ένα κουβάρι φόνων και αινιγματικών γρίφων. Ταυτόχρονα θα τεθούν βασανιστικά τα διλλήματα του έρωτα και της απιστίας και ο Μονταλμπάνο θα μετρήσει τις δυνάμεις του, τη μοναξιά και την απώλεια.

Απολαυστικό από την αρχή μέχρι το τέλος! Συνιστώ ανεπιφύλακτα και οποιοδήποτε άλλο της σειράς…

4. «Ο γιός που δεν θα θέλατε να έχετε» – Κώστας Κοντοδήμος (Εκδόσεις Νεφέλη) 

Στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή και την ελληνική λογοτεχνία, ο Κώστας Κοντοδήμος χάρισε μικρά αριστουργήματα.

Το παρόν βίβλίο γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποκαθηλώνει μια σειρά φαντασιώσεις, εμμονές και «δεδομένα» του νεοέλληνα και της υποτιθέμενης κληρονομιάς όλων των μύθων του «ένδοξου» παρελθόντος. Σαρκαστικό και μελαγχολικό ταυτόχρονα το γράψιμο του Κοντοδήμου αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση στον αναγνώστη.

Εκτιμώ ότι διαβάζοντας σήμερα το βιβλίο αυτό αποκτά προστιθέμενη αξία…

Παραθέτω αυτούσιο το οπισθόφυλλο του βιβλίου για να πάρετε μια γεύση:

«Όλοι μας οι ήρωες υπαρκτοί.

Αριστεροί, αλλά με κρυφή αγάπη για το σύστημα·

άθεοι, αλλά που άμα λάχει παίρνουμε μέρος και σε θρησκευτικά θαύματα·

φτωχοί, αλλά που ξέρουμε να χαλάμε τα λεφτά μας,

εχθροί της βίας, που πλακώνουμε στο ξύλο όποιον μας κολλήσει,

αμόρφωτοι, αλλά που παίζουμε στα χέρια μας τους ποιητές, και βέβαια,

οι πρώτοι εραστές της υφηλίου, όλοι μαζεμένοι στην Ελλάδα,

υπό την προστασία της ελληνικής διανόησης.

Προσωπικά, περιμένω, πως και πως να βρεθεί ένας ακόμα συγγραφέας να μαζέψει τον Ζορμπά, τον Λούη και κάνα δύο ακόμα ήρωες -των στερνών, έτσι για πλάκα, του Λουντέμη, ας πούμε- να τους πετάξει όλους σ’ ένα βιβλίο,

μαζί με τους αριστερούς του Μίσσιου σκοτώθηκαν ή δεν σκοτώθηκαν νωρίς,

και να τους βάλει, με εμένα αρχηγό και άρχοντα και αυθέντη και κυρίαρχο, να ανοίξουν μια εμπορική επιχείρηση…»

5. Αγαπητοί φίλοι, επειδή δεν μου έρχεται κάποια ιδέα σας αφήνω να επιλέξετε το 5ο βιβλίο. Περιμένω τις προτάσεις σας! 

Advertisements