Πληροφορούμαστε (δες εδώ) ότι αυτή τη στιγμή η Apple διαθέτει μεγαλύτερο αποθεματικό στα ταμεία της απο το Αμερικάνικο κράτος. Ανέρχεται λοιπόν το ρευστό που διαθέτει ο κολοσσος του Steve Jobs σε 76,4 δις δολάρια έναντι του κράτους του Ομπάμα που έρχεται δεύτερο με 73,7 δις δολάρια στον κουμπαρά του. Επίσης μαθαίνουμε ότι η χρηματιστηριακή αξία της Apple υπερφαλλάγισε την αντίστοιχη της αντίπαλης Microsoft εδώ και ένα χρόνο καθιερώνοντας την ως την μεγαλύτερη εταιρία τεχνολογίας στον κόσμο, η οποία σε λίγο καιρό θα είναι και η πιο ισχυρή εταιρία τόσο σε κέρδη όσο και σε κεφαλαιοποίηση.

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να καταδείξει τις διαφορές, επιτυχίες ή καινοτομίες που έχει επιτύχει η Apple σε σχέση με τους αναταγωνιστές της. Οι μονοπωλιακές τακτικές, το εμπόριο λογισμικού, οι πατέντες και η πολιτική των εταιριών νέων τεχνολογιών έχουν αναλυθεί απο πολλούς και ο κόσμος των bits & bytes κάθε άλλο παρά αγνός και αμόλυντος είναι… Ο πόλεμος των επιχειρήσεων πληροφορικής διεξάγεται αδυσώπητα πάνω στο ανθηρό έδαφος των νέων δυνατοτήτων και προϊόντων που προκύπτουν καθημερινά και χαρακτηρίζεται από τις πιο αδίστακτες πρακτικές εξουδετέρωσης των αντιπάλων και ανταγωνιστών.

Κάποιοι βέβαια θα προέτρεχαν συμβουλεύωντας με σοβαροφανές υφάκι: «Έτσι αυτορυθμίζεται η αγορά φίλε μου. Ο πιο επινοητικός, ο πιο εφευρετικός επιχειρηματίας ας μας προσφέρει τα προϊόντα του στις πιο ανταγωνιστικές τιμές και εμείς θα βγούμε κερδισμένοι!»…Μιλάμε για την πλέον κλασσική στις μέρες μας νεοφιλελεύθερη παραίνεση για να λειτουργήσουν «εύρυθμα» οι αγορές χωρίς περιορισμούς ή δεσμεύσεις, να ισορροπήσει δηλαδή το σύστημα πάνω στο τεντωμένο σχοινί της κρίσης του με κάθε τρόπο. Και η ασταθής αυτή ισορροπία επιτυγχάνεται όταν ο καπιταλισμός «ξεφορτώνεται» τα βάρη και το κόστος της «ακριβής» εργατικής δύναμης, ασφάλισης και λοιπών δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τα πτωτικά ποσοστά στα κέρδη του.

Έτσι λοιπόν το «μήλο»…γίνεται σαρκοβόρο! Δαγκώνει!

Διαθετει τις πλέον ισχυρές δυνάμεις αφού οικονομικά είναι συγκρίσιμο με προϋπολογισμούς κρατών και μπορεί να επηρεάσει άμεσα πολιτικούς, να διορίσει κυβερνήσεις, να συντρίψει οποιονδήποτε εμποδίζει την εξάπλωση του. Υπάρχουν που λέτε πολλά «φρούτα» που επιδίδονται σε αυτό το «άθλημα». Συνιστούν ένα χαοτικό σύμπλεγμα πολυεθνικών πολυεπίπεδων εταιριών-μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της παραγωγικής σφαίρας, σε όλες τις χώρες, με παραρτήματα, θυγατρικές και υπαλληλους (ανοιχτούς, κρυφούς και εξωτερικούς συνεργάτες).

Οι «δικοί» τους άνθρωποι βρίσκονται παντού. Χρόνια-δεκαετίες τώρα χτίζουν συμμαχίες, πολιτικούς οργανισμούς, κόμματα για να εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα…να ποτίζεται ο κήπος με τα «φρούτα», να μην του λείψει τίποτα!

Και μην ξεγελασθεί κανείς, ότι μπορεί να φάει και αυτός από τους «καρπούς»…Γιατί είτε με ΓΑΠ είτε με ΣΑΜ, πάντα τα κουκούτσια θα τρώμε εμείς οι απο κάτω!

Γιαυτό σας λέω…μακρυά απο τα μήλα που δαγκώνουν!

Υ.Γ. …Και αλλίμονο, μην νομίσετε ότι έχω κάτι προσωπικό με την Apple! Ίσα ίσα που συμπαθώ το λιτο και ποιοτικό design των προϊόντων της, αν και δεν την πλησιάζω γιατι οι τιμές της…δαγκώνουν(να τα μας πάλι!).

Advertisements