Θύελλα δείχνει να ξεσπάει στα πανεπιστήμια.

Σεπτέμβρης μήνας και αντί για εξετάσεις και διάβασμα, καταλήψεις και διαδηλώσεις!

Απο τα λίγα που έχω διαβάσει για τον νέο νόμο πλαίσιο, δεν μου φαίνονται και τόσο παράλογες οι αντιδράσεις:

α) Κατάργηση του ασύλου, (βλέπε προσεχώς «ντου» Ματατζήδων σε ενοχλητικές συνελεύσεις-συναθροίσεις «ακραίων» ομάδων…)

β) 2 κύκλοι σπουδών, τέρμα τα ενιαία πτυχία. Πρώτος κύκλος γενικών μαθημάτων και τίτλος αλα bachelor και στη συνέχεια (για όποιον έχει τα φράγκα) master-ακι δίχρονο. Όλο το σύστημα δουλεύει με πιστωτικές μονάδες που «συλλέγονται» από τα μαθήματα…

γ) Αλλαγή καθεστώτος χρηματοδότησης και διοίκησης. Άμα δεν «σκύψεις», δεν πέφτει ρευστό. Εάν δεν «αξιολογηθεί» το ίδρυμα με ψηλό «βαθμό» κόβονται κονδύλια. Λύνουν και δένουν τεχνοκράτες και «σοβαροί» managers. Επίσης επιτρέπονται ιδιωτικές χορηγίες και δημιουργία εδρών από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, ώστε να προσελκυθούν κεφάλαια για την λειτουργία των ιδρυμάτων!!!

Αυτά λοιπόν και άλλα πολλα…

Αν επεκτείνει κανείς με λογικές αναγωγές τις επιπτώσεις των παραπάνω στην ποιότητα, τη δομή και τη λειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών θα καταλάβει ότι μετά την εφαρμογή του Νόμου-Πλαίσιο η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μοιάζει περισσότερο με ξεδιάντροπο επιχειρηματικό μαγαζί παρά με «οίκος» της γνώσης. Σπαρμένη παντού η λογική της ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας θα βγάλει στο σφυρί μερικά αυτονόητα αγαθά όπως τα δωρεάν συγγράμματα, τη σίτιση-στέγαση και την ελεύθερη παρακολούθηση μαθημάτων. Business παντού, λοιπόν είναι το πλάνο του υπουργείου και της κυβέρνησης…

Ξεσηκωμός παντού, ας είναι το σύνθημα των φοιτητών. Μόνο κατά τη γνώμη μου η απόκρουση του νόμου πρέπει συνοδεύεται οπωσδήποτε από μια πρόταση άλλης παιδείας και πανεπιστήμιου που να είναι ταγμένο στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Γιατί η πριν το νόμο-πλαίσιο κατάσταση δεν ήταν και ιδανική βέβαια. Λαμογιοκρατία, κομματάρχες, κλίκες, επιχειρηματικά συμφέροντα λυμαίνονταν ήδη τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και συνυπήρχαν πλάι σε ένα μοντέλο στοιχειωδών παροχών προς τους φοιτητές. Τώρα ακόμα και οι παλιοί θιγμένοι «μαγαζάτορες» θα σηκώσουν παντιέρα! Ακόμα και τα κομματόσκυλα που με κάθε είδους βρωμιά μοίραζαν «δουλειές», καθηγητικές θέσεις, διδακτορικά, γνωριμίες έχουν ξεσπαθώσει(δες εδώ)!

Ας τα δώσουν όλα οι δυνάμεις του κινήματος στα πανεπιστήμια. Φόρτσα για προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστήμιου, αλλά και με ξεκάθαρα λόγια για το τι παιδεία ζητάμε σε μια εποχή που είναι επίκαιρο και κρίνεται και το κοινωνία θέλουμε! Μια παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων σε ένα κράτος εργατικής εξουσίας.

Advertisements